Puistokonsertteja Harjun ulkoilmalavalla kuullaan tänä kesänä peräti neljä. Muinakin festivaalipäivinä  musiikkia ja taidetta nautitaan luontokohteissa.
Kuva: Kaakon Kamarimusiikki.

Musiikkimatka Eurooppaan ja tangoa meren äärellä

Aistit auki ja nauti! Siinä kaikki, mitä tarvitaan viisipäiväisestä musiikkifestivaalista nauttimiseen  Virolahdella heinäkuussa. Kaakon Kamarimusiikin kesä 2022 tarjoilee kävijöilleen kokonaisvaltaisia elämyksiä. Tunnelmaltaan rento ja laajalle kävijäkunnalle sopiva konserttien ja oheistapahtumien sarja lupaa niin taattua laatua klassisen musiikin ystäville kuin kevyempää ja viihteellisempää sisältöä tangosta lastenmusiikkiin, jopa näyteltyyn draamaan! 

Ainutlaatuinen ja omaleimainen festivaali on myös tapahtumapaikkojen ansiosta. Kaikkiaan 14 tapahtumasta peräti neljä nähdään Harjun Hovin vihreiden lehmusten varjostamalla ulkoilmalavalla, kolme kirkoissa ja osa kartanon tai kyläkoulun saleissa. 

Luonnon helmaan päästään Metsäkonsertissa Pyterlahden graniittilouhoksella. Pienoisnäytelmistä ja argentiinalaisesta tangosta puolestaan nautitaan meren äärellä.  

–Ohjelma levittyy eri kyliin ja uusiin kohteisiin. Festivaalin viehätys perustuu osin miljööseen. Jo kulkeminen pitkin maalaismaisemaa mutkittelevaa Museotietä konsertista toiseen on hieno elämys, vinkkaa toiminnanjohtaja Siru Ahopelto.   

Tähtivieraita lastenmusiikista mieskvartettiin

Festivaalin sydän ovat päivä- ja iltakonsertit, missä päästään nauttimaan laadukkaasta klassisesta kamarimusiikista. Korkeatasoisen taiteilijakaartin lisäksi festivaalilla nähdään myös vierailevia tähtiä. Lastenmusiikkiyhtye Mimmit pulppuaa laulua, tanssia ja puhetta. Esiintyjien lavaenergia tempaa taatusti mukaansa niin lapset kuin aikuiset! 

Suomen legendaarisin mieskvartetti Uusi Kipparikvartetti taas herättää nostalgisia tunnelmia musiikki- ja komedianumeroita sisältävällä vauhdikkaalla esityksellään. 

Avajaispäivänä esiintyy myös vuoden nuori taiteilija, Porvoon sellokilpailun voittaja 2021, sellisti Maria Morfin Venäläinen. Hänen konserttiinsa Harjun kartanon salissa on vapaa pääsy. 

Mimmit aloittaa festivaalin lastenkonsertilla. Kuva: Mimmit.
Uuden Kipparikvartetin musiikki- ja komedianumeroiden rytmittämä dramatisoitu konsertti saa takuuvarmasti hymyn huulille ja tunnelman kattoon.
Kuva: Uusi Kipparikvartetti.

Luonnon helmasta keskelle kaupunkia

Konsertit järjestetään Virolahdella lukuun ottamatta avajaisillan konserttia, jossa festivaali esittäytyy ensimmäistä kertaa Haminassa Johanneksen kirkossa.

–Kaakon Kamarimusiikki ei suinkaan rajoitu Virolahden rajojen sisäpuolelle. Olemme konsertoineet aiemmin Miehikkälässä, Viipurissa ja Haminan saaristossa Tammiossa ja nyt tulemme kaupunkilaisten keskelle. Toivottavasti yleisö löytää sieltä tiensä muihinkin konsertteihimme. Festivaali on seudun yhteinen! Siru Ahopelto toteaa. 

Avajaisillan konsertissa kuultava Rautavaaran Cantus Arcticus on eräänlainen luontosinfonia, jossa lintujen äänet ovat isossa roolissa. Se johdattelee myös festivaalin teemaan: Musiikin vihreä vyöhyke. Teema liittää festivaalin kansainväliseen kehittämisyhteistyöhön, jonka tuloksena Virolahdelle on syntynyt Suomen ainoa Green Belt -keskus sekä uusia luontomatkailu- ja kulttuurikohteita. Euroopan Vihreä vyöhyke on ekologinen verkko, joka yhdistää arvokkaat luonto- ja kulttuurimaisemat ja samalla huomioi myös paikallisyhteisöjen taloudelliset, sosiaaliset ja kulttuuriset tarpeet.  Teemakonsertti Säveliä vihreältä vyöhykkeeltä kuullaan festivaaliviikon perjantaina. 

Festivaalin aikana tehdäänkin musiikillinen matka Euroopan vihreää vyöhykettä pitkin Jäämereltä Adrianmerelle ja Mustallemerelle ja ohjelma pohjautuu alueen säveltäjien teoksiin. Konserttiohjelmasta löytyy niin klassisen musiikin kulmakiviä kuin kiehtovia uusia tuttavuuksiakin. Bach, Beethoven, Mozart ja Brahms tunnetaan jo, mutta keitä ovatkaan Ivan Eröd, Esther Mägi tai Leone Sinigaglia? Miltä kuulostavat Karol Szymanowskin Masurkat tai Ernö Dohnányin Serenadi? Konsertit yhdistävät taitavasti ja kiinnostavasti eurooppalaisen taidemusiikin tunnettuja ja uusia teoksia. Festivaalilla kuullaan myös maailman kantaesityksenä Gergely Bogányin Shadow. 

Metsäkonsertti kivilouhoksella   

Virolahti on tunnettu meri- ja metsäluonnon monipuolisista ja ainutlaatuisista olosuhteistaan. Vihreys ja aitous ovatkin vahvasti läsnä koko festivaalin ajan. Toisena tapahtumapäivänä Kaakon kamarimusiikki vie taiteilijat ja yleisön luontokohteisiin koko päiväksi. Puistokonsertit soivat Harjun kartanomiljöössä ja metsässä konsertoidaan Pyterlahden historiallisella graniittilouhoksella. Sieltä on louhittu maailman suurin monoliitti, yli 25-metrinen Aleksanterin pylväs, joka seisoo nykyisin Pietarin palatsiaukiolla. Louhokselta ovat peräisin myös Iisakin kirkon punagraniittiset pylväät. Finlandia-palkitun Anni Kytömäen ja viulisti Viola Räisäsen Metsäkonsertti on kokonaisvaltainen luontoon sijoittuva, musiikkia ja kirjallisuutta yhdistävä taide-elämys.

Torstaina nähdään draamaryhmän pienoisnäytelmiä paikassa, jossa Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II vietti perheensä kanssa huvitellen kesäpäiviä lomaillessaan Virolahdella 1900-luvun alussa. Keisarin huvipuisto ja Pyterlahden louhos on kunnostettu kaikille avoimiksi retkikohteiksi kesällä 2021.

Metsäkonsertti on kokonaisvaltainen luontoon sijoittuva taide-elämys historiallisella graniittilouhoksella. Kuva: Emil Bobyrev.

Markkinahumua ja tulista argentiinalaista 

Festivaalin päätöspäivänä lauantaina päästetään valloilleen pianistit Klamilan kyläkirkossa. Ilta polkaistaan käyntiin tangon tulisin tahdein Klamilan sataman merellisellä ohjelmalavalla.

–Pianistimme Tuomas Turriago on argentiinalaisen tangon spesialisti, joka on tehnyt hyviä sovituksia kamariyhtyeelle argentiinalaisen ja suomalaisen tangon klassikoista. On soitettu Piazzollaa, Gardelia, Unto Monosta ja Toivo Kärkeä. Nyt meren äärellä on ihana nauttia kesäillasta ja jatkaa sitten samaan aikaan vietettävien Sepramarkkinoiden iltaohjelmaa muiden bändien kanssa! kertoo Siru Ahopelto.  

Kaakon Kamarimusiikin lippuja myy Lippupiste toukokuusta alkaen. Konserttipaikoilla lipunmyynti aloitetaan aina tunti ennen tapahtumien alkua. Alle 18-vuotiaat pääsevät konsertteihin ilmaiseksi lipun ostaneen aikuisen kanssa. 

– Haluamme kasvattaa uutta konserttiyleisöä! Festivaali on kokonaisuus, mutta jokainen konsertti on erilainen. Kannattaa kuunnella aina enemmän kuin yksi! Ideana on myös ihmisten kohtaaminen. Tulkintoja ja tuntemuksia on hienoa jakaa toisten kanssa! 

Teksti: Hanne Vainikka

Menovinkit!

Kesäfestivaaleille ovat kaikki tervetulleita ja mukaan kannattaa suunnata avoimin mielin!
Ei tarvitse olla musiikintuntija tai miettiä pukukoodia. Antaa vain tunnelman viedä mukanaan. Herkutella voi vaikka näillä…

Klassisen musiikin ystävä – Uusien säveltäjien hieno kavalkadi! 
Lapsiperhe – Pulppuavan energinen Mimmien lastenkonsertti! 
Nuori – Puistokonsertit, lekottelua nurmella ja kesäkahvilan eväät, rento meininki!
Kulttuurinnälkäinen pariskunta – Varaa huone kartanomiljööstä Harjusta ja jää koko viikoksi!
Ulkoilmaihminen – Luontokohteisiin tuodut konsertit, mukaan vaikka vaelluskengissä!

Kaakon Kamarimusiikki 2022 – Musiikin vihreä vyöhyke

Ohjelma

Tiistai 5.7.

klo 13 Lastenkonsertti Mimmit, Harjun Hovi, ulkoilmalava, 10 € 

klo 15 Nuori taiteilija 2022, Harjun Hovi, päärakennus, vapaa pääsy

klo 19 Avajaisillan konsertti: Barokista Rautavaaraan. Johanneksen kirkko, Hamina, 25 €

Keskiviikko 6.7.

klo 11 Kivitasku – tarinallinen metsäkonsertti, 1. esitys, Pyterlahden louhos, ennakkoilmoittautuminen, 15 € 

klo 13 Lehmusten katveessa, Harjun Hovi, ulkoilmalava, 20 €

klo 16 Kivitasku – tarinallinen metsäkonsertti, 2. esitys, Pyterlahden louhos, Liput 15 €

klo 19 Uusi Kipparikvartetti, Harjun Hovi, ulkoilmalava, 25 € 

Torstai 7.7. 

klo 13 Sinfonista säkenöintiä, Harju ulkoilmalava, 20 €  

klo 16 Kohtauksia Keisarin huvipuistossa, draamaryhmän pienoisnäytelmiä Nikolai II kesänviettopaikkana toimineen Keisarin huvipuiston polun varrella, 15€   

klo 19 Romantiikan pilkahduksia, Virojoen koulu, 25 € 

Perjantai 8.7.

klo 13 Säveliä vihreältä vyöhykkeeltä, Virojoen koulu, 25 €

klo 19 In memoriam, Virolahden kirkko, 25 € 

Lauantai 9.7.

klo 13 Pianistit pääosassa, Klamilan kirkko, 25 € 

klo 19 Tango merellä soi, Klamilan satama, Sepramarkkinoiden iltaohjelmaa, illan yhteislippu, 25 € 

Katso koko ohjelma ja tapahtumapaikat! www.kaakkofestival.fi