Nykymuseo tarjoaa fine diningia sekä virtuaali- ja luontoelämyksiä

Metsäisessä luonnossa risteilevät toisen maailmansodan aikaiset, itärajaa turvanneet linnoitusrakenteet. Sotahistoriaa esittelevä Virolahden Bunkkerimuseo herättää menneisyyden henkiin. Maaperää halkovat taistelu- ja yhdyshaudat, tuliasemat ja korsut ovat edelleen pysyvä osa maisemaa puolustuslinjalla, joka jatkuu Suomenlahdelta Jäämerelle. 

–Museot ovat nykyään elämyksellisiä paikkoja ja Bunkkerimuseoltakin löytyy monenlaista tekemistä, sanoo matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen.

Museon alue on kirjaimellisesti osa oikeaa Salpalinjaa, puolustusasemaa. Vuonna 1980 perustetun museon perusnäyttely esittelee linnoitustöitä monipuolisesti. Sisänäyttelyn lyhytelokuva pyörii ajan henkeen rakennetussa parakissa. Vastikään uudistetussa näyttelytilassa pääsee myös kulkemaan pitkin hämyistä yhdyshautaa. 

Museon ulkoalueella on mahdollisuus tutustua tykkipuistoon ja oikeisiin linnoitusrakenteisiin maastoon selkeästi merkityllä, reilun kilometrin pituisella reitillä. 

–Kesää värittävät myös näyttelyt. Meillä on touko-heinäkuussa kuvataiteilija ja luontotoimittaja Minna Pyykön vesilintuaiheinen taidenäyttely. Elokuussa museon kahvilatiloissa on nähtävissä Kauko Tykkyläisen valokuvia sudenkorennoista, Lintunen kertoo.

Ilmakuvia bunkkerimuseon alueesta. Kuva: Lauri Rotko
Metsäluontoon sijoittuvan Virolahden Bunkkerimuseon ulkoalueilla voi tutustua tykkipihaan ja sodanaikaisiin, maan alle pitkälti sijoittuviin puolustusrakennelmiin, kuten korsuihin ja taistelu- sekä yhdyshautoihin. Maastoon on rakennettu kulkemista helpottavia reittejä. Kuva Lauri Rotko

Armeijahenkisiä tuliaisia ja retkeilyreittejä

Aktiviteetteja alueelle on kehitetty viime vuosina runsaasti. Matkailija voi viettää vaikka yönsä pallokorsussa, reilun puolen metrin paksuisten betoniseinien syleilyssä. Tai osallistua rooliopastukseen ja kenttäruokailuun. 

Museon päärakennuksessa kävijöitä palvelee armeijahenkisiä tuliaisia myyvä kauppa ja kahvila. 

–Luonto tulee sisään kahvilaan sekä kesän näyttelykuvien että mäntymetsänäkymään avautuvan suuren ikkunan kautta, kuvailee matkailupäällikkö miljöötä.  

–Operaatio Vihreä Vyöhyke Salpalinjalla -tapahtuma syyskuussa tarjoaa sekin kävijöille luontoa, historiaa ja liikuntaa eri muodoissa, hän jatkaa. 

Ympärivuotisessa käytössä on lisäksi lähimetsässä kaksi luonnossa liikkumiseen innostavaa rengasreittiä. Tuntemattoman polku vie Tuntemattoman Sotilaan jalanjäljissä noin viiden kilometrin luontopolulle. Reitti on merkitty vaaleansinisillä merkinnöillä maastoon ja reitillä voi AR-sovelluksen avulla vastata Väinö Linnan romaaniin liittyviin kysymyksiin. Aavistuksen lyhyempi Erämaan polku tutustuttaa linnoitustyömaiden elämään. Se on merkitty maastoon violetilla värillä. Museon alueella kulkee myös 50 kilometrin Salpapolku-retkeilyreitti. 

Kävijä voi hyödyntää myös luontokuntosalia tai museolta vuokrattavia, maastoon hyvin soveltuvia fatbikeja.

Virtuaalimatkalle kansallispuistoihin

Uutuuttaan hehkuvana museon miljöössä erottuu metsänkävijöiden laavuista ja vanhasta kirkkoarkkitehtuurista ulkoasuunsa innoituksen saanut rakennus. Se on kesällä 2021 avattu Green Belt -luontokeskus, jossa on mahdollisuus tutustua näyttelyiden, videoiden ja virtuaalistodellisuuden avulla esimerkiksi kansallispuistoihin ja luontokohteisiin. Green Belt eli Vihreä vyöhyke on monimuotoisen luonnon ja kulttuurin vyöhyke, joka kulkee läpi Euroopan Jäämereltä Adrianmerelle.

–Virolahti sijaitsee Vihreän vyöhykkeen ytimessä ja se tuo meidät kansainväliselle kartalle matkailullisesti. Puhtaasta luonnosta ja rikkaasta historiasta riittää meillä ammennettavaa, Anu-Leena Lintunen toteaa.  

Bunkkerimuseo on avoinna toukokuun alusta elokuun loppuun päivittäin ja syyskuussa perjantaisin ja lauantaisin, muina aikoina tilauksesta. Pääsylipun hintaan sisältyy opastus sekä lasten Metsäseikkailu.

Bunkkerimuseon yhteyteen avattiin viime vuonna luontokeskus, joka tarjoaa tietoa luontomatkailukohteista ja elämyksiä virtuaalitodellisuuden avulla. Sen ulkoasun suunnittelua ovat innoittaneet niin laavut ja kuin kirkot. 

Piknikille majuri Notzin johdolla? 

Sotahistoriallisen museon Korsupiknik on suunnattu ryhmille ja sen aikana heittäydytään menneen ajan tunnelmiin. Elokuvista tutut lausahdukset heräävät henkiin roolioppaan johdattaessa ryhmää läpi sisänäyttelyn ja ulkomuseon linnoituskohteiden. Retken päättää ruokailu tai kahvittelu korsun hämärässä.

Unohtumattomia, mutta pienimuotoisempia elämyksiä kaipaava voi varata Bunkkerimuseolta vaikkapa merkkipäivän herkutteluhetken. Fine dining korsussa tuo cateringkokin valmistaman, paikallistuotteiden maistelumenun historialliseen miljööseen. 

Pallokorsu Joonas Linkola
Museolla voi viettää yön pallokorussa tai ruokailla korsun hämärässä. Kuva Joonas Linkola.

Teksti Hanne Vainikka, kuvat Visit Virolahti, Lauri Rotko, Joonas Linkola.