Arktika-linturalli

Arktika-ralli on leikkimielinen 2–5 hengen joukkuein käytävä kisa, jossa tavoitteena on havaita mahdollisimman monta lintulajia Virolahden kunnan alueelta 12 tunnin aikana. Vähintään 2/3 joukkueen jäsenistä on tunnistettava laji.

Arktika-ralli järjestetään 18.5.2024 klo 02-14. 
Arktika-rallin purku klo 16 Leerviikissä.

Lue lisää Arktika-päivien ohjelmasta..

Rallien tulokset selviävät purkutilaisuudessa, jossa jännitys säilyy tiiviinä loppuun asti. Purun aluksi kaikki joukkueet paljastavat havaitsemansa ennalta nimetyt peruslajit, joita Arktika-rallissa on 90. Tämän jälkeen alkaa huuto, jossa jokainen joukkue huutaa vuorollaan yhden havaitsemansa lajin (lajin, jota muut eivät ole vielä huutaneet). Seuraavaksi muut joukkueet kertovat ovatko havainneet huudetun lajin vai eivät. Huudon edetessä joukkueilta loppuvat pikku hiljaa lajit ja joukkue, jolla ei ole enää uusia lajeja, putoaa pelistä. Pienellä taktikoinnilla huudossa voi pysyä mukana pitkäänkin, vaikka kisassa ei muuten pärjäisikään.

Rallilomaketta on myös jaossa tulosteena Arktika-päivien info-teltalla. Ilmoittautuminen etukäteen ei ole pakollista.

Arktika-rallin säännöt

1.  Tarkoitus ja henki
Joukkueiden tavoite on havaita mahdollisimman monta lintulajia rallin aikana. Eniten lintulajeja havainnut joukkue on rallin voittaja. Tasapelin sattuessa sijoitus jaetaan. Tasatilanteessa ratkaisee ensisijaisesti ässien määrä ja toissijaisesti arpa. Rallin aikana lintujen, muiden eläinten sekä paikallisten asukkaiden häiritsemistä tulee välttää.

2. Kilpailuaika ja aloituspaikka

Ajankohta on lauantaina 18.05.2024 klo 02.00-14.00, aloituksessa ja lopetuksessa ei ole liukumaa.

3. Osanottajat

Joukkueen koko on 2-5 henkilöä. Ralli on kaikille avoin ja etukäteen ilmoittautuminen on suotavaa.

4. Alue ja liikkuminen

Arktika-rallin alue on Virolahden kunta. Rajavyöhykkeellä liikkuminen on kiellettyä. Maastossa liikkuminen tapahtuu jokamiehen oikeutta noudattaen.

5. Lintulajien määrittäminen

Joukkueen jäsenistä vähintään 2/3:n on havaittava ja määritettävä sama lintuyksilö, jotta havainto on hyväksyttävä. Eli kahdenhengen joukkueesta 2/2, kolmen 2/3, neljän 3/4 ja viiden 4/5. Linnun määritys on tehtävä rallin aikana ja rallialueelta. Jos lintua ei pystytä määrittämään tarkasti, niin lintulaji (sp) hyväksytään myös havainnoksi (esim. käpylintulaji, pöllölaji jne.).

6. Havaintovälineet

Joukkueen ulkopuolisten ihmisten aktiivinen käyttö lintuja koskevaan tiedonhankintaan on rallin aikana kielletty. Puhelimen käyttö joukkueen sisäiseen viestintään on sallittu. Sallittuja ovat kiikarit ja kaukoputket sekä valaisimet. Kiellettyjä ovat pillit, nauhurit ja muut lintujen houkuttelemiseen soveltuvat elektroniset laitteet. Matkinta on kuitenkin sallittua. Bongariliiton Lintutiedotuksen hälytykset on luvallista ottaa vastaan rallin aikana ja niitä saa hyödyntää rallissa.

7. Kulkuvälineet

Kukin ryhmä saa valita parhaaksi katsomansa kulkutavan. Useampia kulkuvälineitä saa käyttää rallin aikana. Joukkueen ulkopuolisen autonkuljettajan käyttö on kielletty.

8.  Purkutilaisuus

Rallin purku tapahtuu Virolahden Leerviikissä ravintolan tiloissa klo 16.00 samana päivänä. Jokaisesta joukkueesta on oltava edustaja purkutilaisuudessa. Poikkeustapauksissa rallin järjestäjä voi antaa luvan purkutilaisuudesta poissaoloon.

9. Rallitulos

Purkutilaisuudessa hyväksytty joukkueen tulos on lopullinen.

10. Rajoitukset

Mahdollisista rajoituksista tiedotetaan rallikutsun yhteydessä. 

11. Rallitoimikunta

Rallitoimikuntaan kuuluu 2–3 jäsentä. Arktika-päivien organisaatio kutsuu heidät. Tehtävänä on selvittää mahdolliset epäselvyydet ja tehdä korjausesityksiä seuraavaan ralliin yhdessä osallistujien kanssa.

12. Tuloksen julkistaminen ja palkitsemiset

Tulokset julkaistaan osallistujien nimien kera sähköpostilistoilla sekä lähetetään medialle. Rallitoimikunta voi halutessaan palkita joukkueita, tai yksittäistä osallistujaa.