Virolahden Green Belt -keskus

Green Belt (Vihreä Vyöhyke) kulkee läpi Euroopan seuraten entisen rautaesiripun reittiä ja yhdistäen kansallispuistot, luontopuistot, biosfäärialueet, rajat ylittävät suojelualueet sekä muut arvokkaat elinympäristöt yli valtioiden rajojen. Virolahti sijaitsee aivan Vihreän Vyöhykkeen ytimessä ja on mukana tässä laajassa kansainvälisessä Green Belt -yhteistyöverkostossa. 

Virolahden Bunkkerimuseon yhteydessä oleva Green Belt -keskus avautui yleisölle kesällä 2021. Keskukseen on vapaa pääsy. Se on avoinna Bunkkerimuseon aukioloaikoina 1.6.-31.8. (muut aukioloajat Bunkkerimuseon sivulta), mutta myös muina aikoina tilauksesta.

Keskus perustettiin kansainvälisessä Green Belt Connecting People -hankkeessa, jonka Virolahden kunta yhteistyökumppaneineen toteutti vuosina 2019-2021. Hanke sai rahoitusta Kaakkois-Suomi – Venäjä CBC 2014–2020 ohjelmasta. Lue lisää hankkeesta ja sen tuloksista: https://visitvirolahti.fi/green-belt/green-belt-connecting-people-hanke/

Green Belt -keskuksessa voit tutustua erilaisiin teemoihin näyttelyiden, videoiden ja virtuaalitodellisuuden avulla

  • Näyttely: Green Belt – mikä se on? Rautaesirippu jakoi Euroopan itään ja länteen toisen maailmansodan jälkeen aina 1990-luvulle asti. Rajojen väliin jäi vyöhyke, jolla liikkuminen ja toiminta oli hyvin rajoitettua. Alueella on säilynyt monimuotoista luontoa ja omaleimainen kulttuuri. Green Belt eli Vihreä vyöhyke läpäisee koko Euroopan Jäämereltä Mustallemerelle ja Adrianmerelle asti.
  • Metsähallituksen tuottamia videoita itärajan kansallispuistoista ja luontokohteista:  Koli, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto, Parikkalan Siikalahti, Punkaharju ja Valkmusan kansallispuisto. Saatavilla myös Metsähallituksen opaskarttoja näihin kohteisiin.
  • Videoita Virolahden luonto- ja kulttuurikohteista: Green Belt -keskus, Pyterlahden louhos, Keisarin huvipuisto, Arktika-päivät, ym.
  • Näyttelypuut: Virolahden tuttuja kohteita, asioita ja ilmiöitä tuodaan esille hauskalla tavalla puihin ripustetuissa lehdissä, joista piirtyy kävijälle kuva siitä, miten paljon Virolahdelta löytyy erilaisia kytköksiä yli rajan niin historian, kulttuurin kuin luonnonkin parista. 
  • AR Kalevala – koko perheen metsäseikkailu kätkeytyy Green Belt -keskuksen lähimetsään. Bunkkerimuseon kahvilan kassalta voit ladata mobiilisovelluksen, jonka avulla pääset ratkaisemaan metsäseikkailun arvoituksen. Seikkailun on tuottanut Satumatkat Productions.
  • Hyvän Mielen Polku kutsuu kävijöitä nauttimaan hiljaisuudesta ja rauhoittumaan metsän siimeksessä Green Belt -keskuksen lähimaastossa.
  • 3D -virtuaalilasien avulla avautuu itärajan ja Virolahden luontokohteisiin huikea kolmiulotteinen luontoelämysten maailma. Virtuaalilasit ovat käytössä koronatilanteen salliessa ja ohjaajan opastuksella.
  • Green Belt -rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Lotta Pakarinen diplomityönään vuonna 2020. Hän on saanut inspiraatiota suunnitteluunsa mm. vanhasta suomalaisesta kirkkoarkkitehtuurista ja maatalouden ja metsänkävijöiden perinteisestä ja monikäyttöisestä laavusta.  
Green Belt -keskuksen esittelyvideo (suomeksi, tekstitys englanniksi)

Green Belt -keskus löytyy myös Facebookista! https://www.facebook.com/greenbeltconnectingpeople 

Näyttelyn tekstit Siru Ahopelto. Kuvitus Nunnu Halmetoja.