Metsä kätkee sisäänsä paljon sellaista mitä et odota sieltä löytyvän. Tällä sodanaikasta puolustuslinjaa myötäilevällä reitillä voit päästää sisäisen tutkimusmatkailijan valloilleen.
Talvisodan (30.11.1939 – 30.3.1940) jälkeen Suomen sotilasjohto käynnisti uuden pääpuolustuslinjan rakentamisen. Tämä Salpa-asemaksi kutsuttu puolustuslinja käsitti lähes koko Suomen itärajan mereltä aina Sallaan saakka. Puolustusasemaan rakennettiin yli 700 teräsbetonista korsua sekä lukematon määrä muita linnoitusrakenteita. Yksi näkyvimmistä rakennelmista oli 4 rivinen panssariestekivilinja, joka on vieläkin hyvin nähtävissä. Vahvimmillaan Salpalinja oli Virolahden ja Miehikkälän alueella, juuri tällä reitillä, joka oli vihollisen odotettu päähyökkäysreitti.
Salpalinjan pyöräilyreitti kulkee pitkin Suomalaista maalaismaisemaa, jossa metsät, pellot ja vesistöt vuorottelevat. Reitin varrella on monenlaista kulku-uraa joista suurin osa on hyväkuntoista hiekkatietä. Paikoin löytyy kestopäällystettäkin. Loput reitistä on vanhoja Salpalinjan rakentamista varten tehtyjä ”tykkiteitä”. Reitin varrelle on merkattu lukuisia vierailukohteita, joissa pääsee tutustumaan Salpalinjan rakenteisiin. Näiden lisäksi metsä kätkee sisäänsä toistasataa merkkaamatonta korsua ja luolaa. Montako niistä sinä löydät?
Reittivinkit
- Reitin varrella on satoja historiallisia kohteita. Erityisen hyvin Salpalinjan rakenteisiin pääset tutustumaan Virolahden Bunkkerimuseolla ja Miehikkälän Salpalinja-museolla, joissa molemmissa on lukuisia kunnostettuja korsuja ja muuta sotimiseen liittyviä rakenteita.
- Reitin etäläpäässä olevassa Harjun maatalousoppilaitoksen alueella pääset tutustumaan Harjun hovina tunnettuun kartanoon, joka toimi Salpalinjarakentamisen alkupaikkana ja linnoitusosaston komentopaikkana.
- Virolahden bunkkerimuseolla on mahdollisuus yöpyä pallokorsussa.
Reitin tiedot
- Pituus: 65,7 km
- Arvioitus kesto: 6h
- Vaativuusluokka: Keskivaativa
- Tekniset taidot: 2/6
- Fyysinen kunto: 4/6
- Elämys: 4/6
- Maisema: 4/6
- Paras aika vuodesta: touko-lokakuu
Reitti kulkee pääosin vähäliikenteisiä maaseututeitä. Osa reitistä on kestopäällystettyä ja suurin osa hiekkatietä. Pieniä pätkiä on myös polkumaisia. Kaikki reitit ovat kuitenkin pyöräiltävissä peruspyörillä. Reittiä ei ole merkitty maastoon.
Lähtöpaikat
Tällä ympyräreitillä on kolme luontaista lähtöpaikkaa:
- Virolahden Bunkkerimuseo, Vaalimaantie 1318
- Harjun Hovi, Virolahti, Katariinankuja 19
- Miehikkälän Salpalinja-museo, Säästöpirtintie 70
Palveluita (ruoka ja juoma) on reitin varrella tarjolla yllä mainituissa lähtöpisteissä sekä Virolahden ja Miehikkälän taajamissa. Reitin välittömästä läheisyydestä löytyy myös muutamia majoituskohteita.
Kaikissa reitin lähtöpaikoissa on runsaasti ilmaista parkkitilaa.
Lisätietoa ja reititys
Siirry tästä reititystietoihin Outdooractive-palveluun.