Virolahden Bunkkerimuseo

Virolahden Bunkkerimuseo kertoo Salpalinja-puolustuslinjan rakentamisesta 1940-luvulla. Sotahistoriallinen museo on perustettu vuonna 1980, ja se esittelee itäisen maarajan linnoittamista vuosina 1940-41 ja 1944. Museo on osa sodanaikaista puolustusasemaa. Lähes 1200 km pitkä Salpalinja alkaa Suomenlahden rannikolta Virolahdelta ja ulottuu aina Jäämerelle saakka.

Museon perusnäyttelyyn kuuluu sisänäyttely, Salpalinjan historiaa valottava lyhytelokuva (kesto 15 min) sekä ulkomuseoalueella sijaitsevat linnoituskohteet ja tykkipuisto.

Sota-ajan henkeen rakennetussa näyttelyparakissa esitetään myös Suomen Salpa – viimeinen este -multimediaa, joka johdattaa kävijät mm. alkuperäisen elokuvamateriaalin välityksellä sota-ajan tunnelmiin ja Salpalinjan rakentamisen taustaan.

Lue lisää Virolahden Bunkkerimuseon näyttelyistä!

Luontoliikuntamahdollisuudet

Vaikka Bunkkerimuseo olisi suljettuna, museoalueen monet liikuntamahdollisuudet ovat vapaasti käytettävissä! Bunkkerimuseon lähimetsässä kulkee kaksi rengasreittiä. Tuntemattoman polku vie kulkijansa Tuntemattoman Sotilaan jalanjäljissä noin 4,6 kilometrin pituiselle metsä- ja luontopolulle. Tuntemattoman Polku on merkitty vaaleansinisillä merkinnöillä maastoon ja reitillä voi AR-sovelluksen avulla vastata Väinö Linnan Sotaromaaniin perustuviin kysymyksiin. Syksyllä 2020 avattiin uusi reilun 4 kilometrin pituinen Erämaan polku, jonka varrella voi tutustua linnoitustyömaiden elämään ja erityisesti Eldankajärven jää -kappaleesta tutun Lotta Lunkreenin tarinaan. Erämaanpolku on merkitty maastoon violetilla värillä.

Bunkkerimuseo sijaitsee 50 kilometrin mittaisen Salpapolku-retkeilyreitin varrella. Se lähtee Harjun oppimiskeskuksesta ja kulkee Salpalinjaa mukaillen Virolahden ja Miehikkälän metsien, mäkien ja peltojen halki aina Etelä-Karjalan rajalle saakka. Salpapolku on merkitty tummansinisin merkein maastoon.

Bunkkerimuseon estekivilinjan lomasta löytyy myös Luontokuntosali ja sen 10 liikuntapistettä, joissa voi suorittaa tuttuja jumppaliikkeitä luonnon keskellä hapekkaassa ulkoilmassa. Jokaiselta pisteeltä löytyy ohjeet liikkeiden suorittamiseen. Haasta itsesi ja kaverit treeniin!

Liikkumaan pääset kätevästi jättämällä auton museon paikoitusalueelle, sillä Luonnon kuntosali sijaitsee aivan parkkipaikan läheisyydessä ja polut kulkevat tai lähtevät museon alueelta. Museolta voit myös vuokrata Fatbikeja, joilla voit pyöräillä metsäisemmässäkin maastossa

Avoinna

1.6.-31.8.2024 joka päivä klo 10-18
Syyskuussa 2024 pe klo 10-18, la klo 10-16.

Muina aikoina etukäteistilauksesta niin ryhmille kuin yksittäiskävijöillekin.

Liput

7 € ​aikuiset
4 € ​lapset (7-16-v.), varusmiehet, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, vierailijat yli 10 hengen ryhmissä
15 € ​perhelippu (2 aikuista ja alle 16 v lapset)
1 € koululaiset ja varusmiehet yli 10 hengen ryhmissä

Pääsylipun hintaan sisältyy lasten Metsäseikkailu.

Vapaa pääsy veteraaneille, henkilökohtaisille avustajille, 9-luokkalaisille Kulttuuripassilla, pressikortilla, Virolahden päiväkotilapset ja koululaiset ryhmänä, opettajat koululaisryhmän mukana, ryhmien linja-autonkuljettajat sekä ryhmien matkanjohtajat, mikäli ryhmän koko on yli 20 henkeä.

Museovierailuista normaalien aukioloaikojen ulkopuolella perimme normaalin lipun lisäksi 35 €/ opastus. 

Ryhmien lippuhinnat

Tyky -kuntoseteli+ käy meillä maksuvälineinä ja Museokortilla on ilmainen sisäänpääsy!