Retkeily

Virolahden Bunkkerimuseon alue

Salpapolun ja Virolahden Bunkkerimuseon alueen printtikarttoja on jaossa Bunkkerimuseolla sekä kunnanvirastolla Virojoella. Sähköiset kartat ovat katsottavissa ja ladattavissa kohteiden omilla sivuilla.

Tuntemattoman Polku

Bunkkerimuseon lähimetsässä kulkee Tuntemattoman Polku, joka vie kulkijansa Tuntemattoman Sotilaan jalanjäljissä noin 4,5 kilometrin pituiselle metsä- ja luontopolulle.

Lue lisää Tuntemattoman polun omalta sivulta!

Erämaan polku

Bunkkerimuseolta lähtevä Erämaan polku vie kulkijansa lotta Lungreenin jalanjäljille Erämaan työmaakylän maisemiin. Eldankajärven jää -kappaleesta tuttu lotta Lungreeni, oikealta nimeltään Elsa Vanhala, toimi Erämaan työmaakylässä muonituslottana, kun Salpalinjaa rakennettiin. Erämaanpolku on 4,3 kilometriä pitkä metsä- ja luontopolku, jonka varrella linnoitushistoria koskettaa kulkijaa.

Lue lisää Erämaan polun omalta sivulta!

Salpapolku

Salpalinjaa mukaileva 43 km:n mittainen retkeilyreitti Salpapolku tutustuttaa sekä Salpalinjan kohteisiin että Kaakkois-Suomen upeaan luontoon ja kulttuuriympäristöön. Yhdensuuntainen reitti lähtee meren rannalta Virolahdelta ja kulkee metsien, mäkien ja peltojen halki Miehikkälään, aina Etelä-Karjalan rajalle saakka. Matkalla voi tutustua opastauluin varustettuihin Salpalinjan kohteisiin, kuten erilaisiin teräsbetonikorsuihin, luoliin ja muihin linnoitteisiin.

Salpapolun varrelle sijoittuvat myös Virolahden Bunkkerimuseo sekä Harjun oppimiskeskus/Harjun hovi.

Lue lisää Salpapolun omilta sivuilta!

 

Talniemen ja Kolsinpohjan alue

Vilkkiläntura on yksi Suomen tunnetuimmista lintupaikoista.

Alueella on kaksi parkkipaikkaa, Talniemessä ja Keisarin huvipuistossa.
Talniemen pysäköintialueella (Hurpuntie 164) on laavu tulipaikkoineen ja puu-cee.
Keisarin huvipuiston pysäköintialueella (Tillintie 90) on esteetän puu-cee.

Kolsinpohjan lintutorni

Akateemikko Ilkka Hanskin lintulava / Talniemen lintutorni

Pitkospuureitti (1km) 

Mukava pikkureitti perheen yhteiseen retkeilyyn. Pitkospuut ja polku kulkevat Kolsinpohjan lintutornille ja Talniemen lintulavalle, joista näkymä suoraan turalle. Pitkospuut lähtevät osoitteesta Tillintie 50, mutta autot voi pysäköidä Keisarin huvipuiston parkkipaikalle vähän Tillintietä eteenpäin (Tillintie 90). Pitkospuureitille voi lähteä myös Talniemen pysäköintipaikalta.

Keisarin huvipuisto

Puistossa pääsee tutustumaan Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II ja koko keisariperheen kesänviettopaikkaan Virolahden Vatimenpohjassa. Infotaulujen ja opasteiden lisäksi tarjolla on tarinallinen mobiilisovellus alueen historiasta. Alueen kunnostus valmistui vuonna 2021.

Pysäköintipaikka Tillintie 90, Hurppu. Pysäköintipaikan vieressä esteetön puu-cee.

Selkäranta ja Leerviik

Upealla paikalla, Arktisen muuton keskuksen läheisyydessä sijaitseva uusi, esteetön laavu, jonka yhteydessä wc ja pukukopit. Hieno hiekkaranta uimiseen.

Lapinvuoren alue

Lapinvuoren liikunta- ja virkistysalueella sijaitsee vaihtelevamaastoinen valaistu pururata, jossa voit valita eri mittaisia lenkkireittejä. Reiteillä on vaihtelevasti ylös nousuja, laskuja ja mutkittelevia mäkiä – talvisin pururataa pitkin kulkevat ihanteelliset hiihtoladut. Pururadan varrella komeilee myös Virojoen vanha hyppyrimäki.

Lapinvuoren huipulle johtaa puiset kuntoiluportaat. Rinne toimii talvisin vauhdikkaana pulkkamäkenä ja hurjapäisimmille suksilla laskettavaksi mutkineen ja hyppyreineen. Lapinvuoren rinteen harjalla on laavu ja nuotiopaikka, jossa kelpaa hengähtää eväitä syömään tai mäenlaskun jälkeen makkaraa paistamaan. Laavulla on valmiina polttopuita retkeilijöiden käyttöön. 

Lapinvuoren maastosta löytyy myös frisbeegolfrata. Rata on metsärata, mutta sijaitsee osittain pururadan yhteydessä. Radan 18-väylää antavat sopivasti haastetta kaikentasoisille heittäjille. Lapinvuoren huipulla on luontokuntosali, jossa kelpaa voimailla ja venytellä lenkin tai frisbeegolfkierroksen jälkeen.

Lähde: https://www.virojoki.fi/ymparisto/

Lapinvuoren laavu

Haukitie 18, Virojoki
Laavu on Lapinvuoren ulkoilualueella pulkkamäen ja kuntoportaiden vieressä. 
Laavulle tarvitset omat polttopuut.  

Lapinvuoren kuntoportaiden laavu

Rantatie 57
Kuntoportaiden ylätasanteella sijaitseva laavu, josta upeat maisemat Virojoen suistoon Rautalanselälle. Laavulle pääsee myös Lapinvuoren kuntoradan kautta.

Huvisaari ja Pyterlahden louhos 

Huvisaari

Hevonniementie, Virojoki. Huvisaari on ulkoilu- ja virkistysalue meren rannassa Virojoen Heponiemessä. Saareen pääsee kävellen sinne rakennettua tietä ja siltaa pitkin. Saaren ympäri kiertää kaunis luonnonpolku, joka kiertää Huvisaaren ja johtaa myös uimarannalle. Polun varrella näet meri- ja metsämaisemia. Rannoilla sekä metsässä on paljon vanhoja kivenlouhinnan jälkiä. Polun varrelta avautuu kaunis näkymä Virojoen turalle.

Saaressa on uimaranta, pukukopit, nuotiopaikka (omat polttopuut mukaan) sekä pöytä ja penkkejä. Matkalla Virojoen keskustasta Huvisaareen löydät myös Heponiemen museolouhoksen. Molemmille kohteille on yhteinen parkkipaikka.

Lähde: https://www.virojoki.fi/ymparisto/

Pyterlahden louhos

Hevonniementie 208, Virojoki. Historiallisesta louhoksesta on louhittu punagraniittia mm. Pietarin Iisakinkirkon pylväät ja Aleksanteri I muistomerkin monoliitti. Alueen kulkureitit on kunnostettu vuonna 2022 ja samalla alueelle saatiin historiasta kertovia infotauluja sekä tarinallinen mobiilisovellus turvallista tutustumiskohdetta parantamalla kulkureittejä. 

Natturin maisemapolku

Klamilassa. Lyhyehkö maisemapolku kulkee Natturin mäkialueen kalliolla lähellä kylätaajamaa. Reitin varrella on tulipaikka ja wc.

Maisemapolkukartta kyläyhdistyksen sivuilla.

Harjun hovin alue

Luonnonvara-alan oppilaitoksena ja upeanan matkailukohteena toimivan Harjun Oppimiskeskuksen ympäristössä sijaitsee monenlaisia ulkoilu- ja retkeilykohteita. Harjun alueen ulkoilukartta 

Vaikuttava Salpalinjan rakentamisessa käytettyyn kivilouhokseen tehty Vahtivuoren luontonäyttämö on 15 -metrisen kallioseinämän eteen rakentunut esiintymisareena, jonka yhteydessä on tulipaikka ja luontokeittiö. Läheiset luolastot ja luontonäyttämön ohi kulkeva Salpapolku tarjoavat paljon muutakin katseltavaa.

Oppimiskeskuksella toimivan Ravintola Auran vierestä lähtee Huovinmäen kierros (2,8 km) kiertää Harjun eteläpuolella ja reitin varrella pääsee tutustumaan muun muassa Huovinmäen luoliin. Reitiltä löytyy Riihikorven laavu, jossa myös tulipaikka ja WC. Luontonäyttämöltä lähtevä uusi Vahtivuoren kierros on hieman haastavampi reitti, joka tutustuu Harjun pohjoispuolen linnoitteisiin. Reitti on vielä rakentumassa, joten reitin viimeisin versio muotoutuu vielä tulevan vuoden aikana.

Harjun ympäristöstä löytyy myös 18 -väyläinen frisbeegolfrata, kaksi MOBO (mobiilisuunnistus) -rataa sekä luontokuntosali.

Osoite: Vahtivuorentie 401, 49980 Ravijoki
Varaukset ja tiedustelut: ravintola (a) harjunopk.fi

Kotisivut

Vahtivuoren luontonäyttämö

Harjun oppimiskeskuksen tapahtuma-alueella sijaitseva luontonäyttämö Vahtivuori on 15-metrinen kallioseinämä, joka muodostaa muodostaa näyttävän taustan esiintymisareenalle katsomoineen. Alueelle on rakennettu myös katsomot ja luontokeittiö, sähköt, pysäköintiä ja valaistusta sekä parannettu tietä.

Tapahtuma-areena palvelee erilaisia käyttäjäryhmiä ja tuo seudun luontomatkailulle ja tapahtumatuotannolle uusia mahdollisuuksia. Areenalle sopivat esimerkiksi luonto-, historia- ja kulttuuritapahtumat, mutta yhtä hyvin vaikkapa häät ja perhejuhlat.

Tapahtuma-areenalla on kiinteät istumapaikat 150 hengelle ja mahdollisuus lisäistuimiin. Alueella on myös luontokeittiö, ulkotulipaikka ja esteetön WC.

Myös Vahtivuoren rinnelaavu ja laskeutumisrinteen alue ovat vilkkaassa käytössä. Käyttäjiä ovat sekä Harjun oppimiskeskuksen asiakkaat, että omatoimiset matkailijat ja retkeilijät. Alue on osa Salpapolkua, jonka retkeilykäyttö lisääntyy koko ajan. Alueen välittömässä läheisyydessä on Salpalinjan rakennelmia; taistelu- ja yhdyshautoja sekä suuri konekivääri- ja majoitusluola.