”Hanhimuutto on alkanut”

”Lähden Virolahdelle. Hanhimuutto on alkanut”

Pertti ”Ljunkka” Ljunkvist / Kontio & Parmas)

Uusimman Kummeli -sarjan ylikomisario Ljunkkakin tietää sen, missä toukokuussa täytyy olla. Hän jätti laakista Valkeakosken poliisilaitoksen hommat muiden hoitoon, kun hanhet saapuivat Virolahdelle. Tee sinä samoin ja tutustu huimaan lintujen esittämään luonnonnäytelmään, arktiseen muuttoon.

Aloita retkesi Leerviikin Arktika-keskuksesta iltamuuton aikaan. Auringon kääntyessä lännelle ja tuulen suunnan ollessa suotuisa, lintuparvet saapuvat lounaasta pitkin Suomenlahtea. Allit ja mustalinnut näet vain pieninä pisteinä korkeuksissa, kun taas hanhet voivat siivillään joskus viistää jopa vedenpintaa.

Parhailla näköalapaikoilla rannassa lintuoppaat neuvovat ja opastavat ensikertalaisia. Aika kuluu kuin siivillä ja nälkä yllättää. Arktika-ravintolassa voit nauttia vielä iltapalan ennen vetäytymistä majoitukseen Harjun Hoviin.

Heräät aamulla vehreän puiston ympäröimässä historiallisessa Harjussa. Aamiainen nopeasti napaan ja takaisin rantaan. Aamumuuton hiljennyttyä Leerviikissä voit nauttia merellisestä luonnosta, se on joka säällä kaunis ja lumoava. Päivän luontoaiheistenluentojen jälkeen suuntaat pienelle kierrokselle lähi-seudulle. Raja vetää puoleensa ja lähdet tutustumaan Suomen ensimmäiseen outlet-kylään, Zsar Outlet Villageen. Ostoskaduilla vallitsee suurkaupungin tun­nelma, kuin olisit Pietarissa tai jossain Euroopan metropolissa. Valikoima on aivan ylittämätön ja ehdit vielä ruokaillakin ennen kuin suuntaat takaisin lintujenpariin.

Sokerina pohjalla on vanhan puupurjelaiva Vivanin Arktika-risteily Itäisen Suomenlahden kansallis­puiston saaristoon. Tunnelmallisella aluksella terva tuoksuu ja lankut narahtelevat. Kajuutassa nautitaan maukas lohikeitto. Kannelta näkee kaikkiin ilman­suuntiin esteettä. Laiva rantautuu saareen ja pienen jaloittelun jälkeen tuo matkustajat takaisin iltaruskon myötä lähtöpaikalle Klamilan satamaan. Pitääkö palata jo kotiin? Ei tarvitse. Arktika-päivät jatkuvat kolmen viikon ajan ja etenevä kevät tarjoaa joka päivä uusia elämyksiä.

www.arktikavirolahti.fi
www.harjunopk.fi
www.zsar.fi
www.klamila.fi