Virolahdella sinulla on mahdollisuus tehdä kestäviä valintoja niin majoituksen, käyntikohteiden kuin ravintola- ja kahvilapalveluiden suhteen. Monen seudun historiallisesti arvokkaan miljöön elämä on jatkunut kestävänä käyntikohteena. Virolahden sekä lähiseudun palvelu- ja kulttuuritarjonnasta löytyy monipuolisia vaihtoehtoja seudulla vierailijoille. Käyttämällä paikallisten yritysten palveluita tuet koko alueen elinvoimaa sekä pääset nauttimaan aidosta Kaakkois-Suomen tunnelmasta ja vieraanvaraisuudesta.
Virolahdella on sinulla halutessasi mahdollisuus yöpyä puhtaassa luonnossa, vesistöjen rannalla tai metsän keskellä. Alueelta löytyy erikoisempiakin majoitusvaihtoehtoja aina tunnelmallisesta vanhasta Harjun kartanomiljööstä ja bunkkerimajoituksesta kodikkaisiin hyvin varusteltuihin mökkeihin sekä leirintäalueisiin.
Virolahden ravintolat, kahvilat ja pitopalveluyritykset tarjoavat suussa sulavia herkkuja, maistuvaa kotiruokaa sekä eksoottisempiakin herkkuja. Ruokailut järjestyvät isoillekin seurueille tai erilaisissa ympäristöissä kuten museon vintillä, korsussa, puistossa tai entisessä navetassa.
Muista maistaa myös lähiruokaa! Puhdas luontomme tuottaa hyviä ja puhtaita raaka-aineita arkeen ja juhlaan. Alueen omat kalanjalostus- ja panimotuotteet ovat todellakin tutustumisen arvoisia ja paikalliset tuotteet mukavia kotiin viemisiä.
Virolahdella riittää tekemistä kaikkina vuodenaikoina. Keväinen Virolahti on paras paikka seurata lintujen kevätmuuttoa, arktikaa. Kesäinen luonto on täynnä luonnon omia nähtävyyksiä ja aktiviteettimahdollisuuksia. Pääset esimerkiksi golfaamaan, uimaan, ratsastamaan, retkeilemään tai veneilemään itäisellä Suomenlahdella. Virolahdelta löytyy mainioita lumisen talven liikuntapaikkoja. Pistä sukset tai luistimet jalkaan tai lähde kävelyretkelle lumiseen luontoon!
Paikalliset ohjelmapalveluyritykset varmistavat, että tekeminen ei lopu vierailusi aikana kesken. Meiltä löytyy lisäksi runsaasti nähtävää ja koettavaa perinteisen kulttuurin ystäville. Alueen kulttuuritarjonta on monipuolisimmillaan kesäisin ja erilaisia tapahtumia on tarjolla jokaiseen makuun.
Virolahden Bunkkerimuseo
Virolahden Bunkkerimuseo on elämys! Tutustu sodanaikaisiin tykkeihin ja panssariajoneuvoihin, hiippaile yhdyshaudoissa ja kurki korsuihin. Museoalueen läpi kulkee alkuperäisen kivipaaseista koottu panssarieste, jota voit ihailla vaikkapa museokahvilan terassilta. Bunkkerimuseo toimii myös lähtöpaikkana Salpalinjalle, jonne pääset ulkoilemaan jalan tai fatbikellä. Laavunmuotoisessa rakennuksessa toimiva Green Belt -keskus perehdyttää sinut Virolahden historiaan ja ympäristönsuojeluun.
Yleisötilat on pyritty rakentamaan esteettömiksi. Museorakennuksen näyttelyssä ja museokahvilassa pääsee liikkumaan pyörätuolilla. Kahvilan yhteydessä on inva-wc. Museon sisäänkäynnin lähelle pääsee autolla. Ulkomuseoalueella liikkumista helpottavat tasoitetut ja sorastetut reitit. Joihinkin museon kohteisiin tutustuminen edellyttää portaissa kulkemista. Muutamiin ulkomuseoalueen kohteisiin pääsee myös pyörätuolilla.
Bunkkerimuseo on lähtenyt mukaan myös Visit Finlandin valtakunnalliseen Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. Pyrimme aktiivisesti viemään museon toimintaa kestävämpään suuntaan, mihin liittyy mm. rakennuksien energiatehokkuus, vedenkulutuksen vähentäminen, jätteiden kierrättäminen, ympäristön suojelu sekä aluetalouden tukeminen ja kulttuuriperimän edistäminen.
Ravintola BB Potkuri
Kesäpäivä Klamilan satamassa pitää sisällään hyvää ruokaa, rentoa satamatunnelmaa ja kimaltelevan merimaiseman. Bistro & Bar Potkurin terassilla vierähtää tovi jos toinenkin herkullisten ruokien ja raikkaiden juomien äärellä.
Ravintolan menu elää ja vaihtelee sesongin mukaan perustuen aina paikalliseen tarjontaan: liha tulee paikalliselta tuottajalta, marjat ja sienet lähialueen metsistä. Tarjolla on yleensä salaattiannoksia, keittoa sekä päivän lihaa ja kalaa. Elävä menu mahdollistaa sen, että tarjolla on aina mahdollisimman tuoretta ruokaa. Näin varmistetaan, että hävikki pysyy aina minimissä.
Ravintola Olkihattu
Ravintola Olkihattu on Virolahden Tiilikkalan kylässä, Laurilan sukutilalla sijaitseva viikonloppuravintola. Se tarjoaa lähiruokaa luonnon keskellä maalaismaisemassa, entiseen navettaan rakennetussa ravintolassa sekä kesäisin ulkoterassilla. Keittiö palvelee perjantaisin ja lauantaisin klo 16.00–22.00 ja pöytävaraus kannattaa tehdä sillä tämä perheyritys on kaakossa tunnettu.
Laurilan tila on yksi Virojoen suurimmista ja säilynyt seitsemän sukupolven ajan samalla suvulla vuodesta 1848. Nykyisen ravintolarakennuksen rakensi vuonna 1953 tämänhetkisen omistajan Teemu Suomalaisen isoisä omin käsin Virojoen savesta valmistetuista tiilistä. Ravintola Olkihattu aloitti toimintansa vuonna 2003.
Ravintola sopii erinomaisesti myös erilaisten perhetapahtumien viettoon, kokous- tai koulutuspaikaksi, tai vaikkapa illanviettoihin saunomisineen. Tilausravintolan sisätilat kattavat 8–20 henkilön ryhmät, sekä kesäaikaan jopa sataan henkeen asti.
Olkihatussa nautit fine dining-illallisen rauhallisessa maaseudun tunnelmassa ja historiallisessa miljöössä.
Takatalo & Tompuri
Takatalo & Tompuri Brewery on Virolahden Ravijärven kylässä sijaitseva maatilapanimo. Oluessa käytettävät mallasohra ja kaura tulevat omilta pelloilta, vesi omasta kaivosta ja savuoluiden maltaat savustetaan itse. Tarjolla on siis todellista lähiruokaa nestemäisessä muodossa.
Panimon Kaski-oluet Pils, Vahva Lager ja Ruislager nimettiin keväällä 2021 European Beer Challenge luokkansa voittajiksi ja näin nappasivat kultamitalit yli 1000 oluen joukosta tässä arvostetussa kilpailussa Lontoossa.
Kaski-nimi on syntynyt Takatalon ja Tompurin tiloilla jo esi-isien aikaan, jolloin peltomaita tehtiin metsiä kaatamalla ja polttamalla viljelysmaiksi. Kaskeamalla saatiin maaperästä ravinteikas viljelyä varten. Laadukkaasta ja korkealuokkaisesta raaka-aineista pantu olut on makumatka esi-isien juurille, jotka aikoinaan metsät pelloiksi kaskesivat.
Panimon oma puoti palvelee panimolla, josta olet enemmän kuin tervetullut hakemaan Kasket omaan jääkaappiin. Tule käymään ja vaihdetaan samalla muutama sana oluesta.
Harjun oppimiskeskus
Harjun Hovin historiallinen miljöö on upea keidas keskellä kaakon sykähdyttävän kaunista maalaismaisemaa. Harju tarjoaa monipuoliset matkailu- ja juhlapalvelut idyllisessä kartanomiljöössä sekä erilaiset mahdollisuudet retkien, kokousten, leirien ja juhlien järjestämiselle. Kauniit rantamaisemat Suomenlahden rannalla sekä itärajan historia ja kulttuuri ovat näkemisen ja kokemisen arvoisia. Harjun historia alkaa jo 1700-luvulta Venäjän keisarinna Katariina Suuren ajoilta.
Harjusta löytyy 200 majoituspaikkaa, monipuoliset ravintolapalvelut, kokous- ja juhlapalvelut sekä laaja kirjo erilaisia ohjelmapalveluita. Hovin tiluksilla pääset suomenhevosen selkään, kalliolaskeutumaan Vahtivuorella, josta louhittiin panssariesteitä sota-aikaan, ulkoilemaan Salpalinjalla ja tutkimaan bunkkereita.
Itärannan mökki
Riikka ja Jyrki Gerlander: Rääntiössä luonto piirtää jäljen sydämeen
Täällä saaressa luonnon huomioimisesta tulee itsestään selvä osa elämää, merellä todellakin näkee kuinka ihmisen toimet vaikuttavat luontoon. Meri on täällä onneksi useimmiten kirkas mutta satunnaiset sinileväkukinnot muistuttavat, kuinka tärkeää on, ettei mereen pääsee mitään rehevöittävää. Huussit ja kompostorit on siksi sijoitettu mahdollisimman etäälle rannasta, eikä kompostoreista saatua ravinteikasta multaakaan levitetä rannan läheisyyteen.
Monet meillä Itärannassa käyneet vieraat ovat kiitelleet sitä, että jätteiden lajittelu ja kierrätys on täällä suunniteltu helpoksi. Tiskipöydän alta löytyy reilun kokoiset astiat kierrätettäville jätteille, biojätetteelle löytyy kolme kompostoria. Itse kuljemme saaren rannoilla usein pieni roskapussi mukana taskussa, jotta saamme kerättyä pois rantaan meren kuljettaman muovin. Iloksemme olemme huomanneet, että moni vieraammekin toimii samoin, sillä Itämeri tarvitsee apuamme.
Jo Itärannan mökin rakennusvaiheessa teimme mahdollisimman monet ratkaisut ympäristönäkökulmia miettien. Olohuone ja keittiö ovat paikalla olleesta vanhasta mökistä kunnostettuja. Suurin osa mökin kalusteista on kierrätettyjä, ja ne elävät nyt uutta kaunista elämää saaressa, osa kalusteista on rakennettu paikan päällä jämälaudoista tai muusta ylijääneestä rakennusmateriaalista. Lämmitys hoituu ilmalämpöpumpulla ja kaminoilla, joissa poltetaan saaresta kaadettua tai aivan läheltä tuotua puuta. Saunan pesuvedet lämmitetään kivikiukaan padassa – perinteiset pesumenetelmät säästävät suihkussa lotraamista ja antavat samalla sata kertaa ihanamman tunnelman.
Mökkipiha on mahdollisimman luonnon mukainen. Mustikanvarvut ja rantaniityn kasvit kasvavat villinä ja vapaina, samoin vadelmapensaat, jotka ovat vallanneet alaa, kun jouduimme rakennusvaiheessa kaatamaan tontilta puita. Vähitellen luonto muovaa pihaa mieleisekseen, me enemmän vain seuraamme mitä mihinkin kasvaa ja muokkaamme säästellen. Pääskynen saa tehdä pesän mökin tai saunan katon lappeen alle, vaikka pesäpuuhissa syntyy vähän sotkua, sillä mikä olisikaan suloisempaa kuin seurata lintuperheen elämää.
Meistä on ollut ihanaa huomata, kuinka saariston perinteinen mökkielämä houkuttelee vieraitamme pysähtymään, rauhoittumaan ja nauttimaan. Saaren luonto tarjoaa niin huikeita elämyksiä, ettei täältä ole kiirettä kauas. Riittää, kun kävelee saaren eteläpuolen kalliolle tuijottelemaan ulappaa ja bongaamaan lähellä pesiviä kotkia tai hengittää auringonlaskua pohjoisrannan polun päässä. Ihan lyhyen matkan päässä lähisaaressa tai rannikolla on myös monta mukavaa luonnon ja historian tarjoamaa elämystä, joista mielellään vinkkaamme vieraillemme.
Meitä saaren emäntää ja isäntää eläminen saaressa on opettanut hengittämään luonnon ja vuodenaikojen rytmissä, kunnioittamaan ja vaalimaan huikeaa merellistä luontoa ja ymmärtämään paitsi luonnon kestokyvyn, myös oman jaksamisemme rajoja. Luonnon syli on täällä jokaiselle avoinna, hemmottelevana ja voimaa antavana. Siitä voimasta täällä itsellemmekin ammennamme, ja sillä voimalla luomme vieraillemme suloisen, tervetulleen tunnelman – sellaisen, että tuntuu kuin tulisi rakkaille ystäville kylään.