Keisarillista lomanviettoa Virolahdella 1906-1914
Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II lomaili perheineen vuosina 1906 – 1914 kesäisin Virolahden saaristossa. Se oli heidän lomaparatiisinsa, jossa he viettivät yhteensä noin vuoden päivät. Yksistään vuonna 1908 keisariperhe lomaili Virolahdella lähes kolme kuukautta. Täällä keisariperhe tunsi olevansa turvassa: ei tarvinnut pelätä terroristeja eikä anarkisteja, joita Venäjällä oli varottava koko ajan. Virolahti oli myös sopivan lähellä Pietaria, merimatka kesti vain viisi tuntia.
Keisarin lomaillessa lempisaaristossaan koko Venäjän valtakuntaa johdettiin täältä Virolahdelta käsin. Nopeat alukset kuljettivat postia pääkaupungin ja Virolahden välillä. Pikaviestien välittämistä varten saaristoon oli rakennettu kolme lennätinasemaa.
Keisarillisen perheen loma-asuntona toimi Nikolai II:n ylellinen, 120 metrin pituinen huvipursi Štandart. Aluksessa oli sähkövalaistus, höyrylämmitys sekä juokseva kylmä ja kuuma vesi ja 350 hengen miehistö. Štandartia pidettiin omana aikanaan maailman hienoimpana huvialuksena.
Nikolai II teki perheensä ja seurueensa kanssa Virolahdella ollessaan kävelyretkiä kyliin. Aluksi santarmit valvoivat tiukasti keisarillisen perheen yksityisyyttä ja pitivät kyläläiset kauempana. Ajan kuluessa luottamus kuitenkin kasvoi ja keisarilliset alkoivat liikkua vapaammin kansan parissa.
Keisarin huvipuisto
” Vuonna tuhatta yhdeksänsataa kaksitoista Elokuun 26 päivänä me allekirjoittaneet Hänen Majesteettinsa Lippu-kapteeni kenraaliadjutantti Nilov sekä Wirolahden kunnan esimies Antti Parkkola ja kunnan jäsenet teemme seuraavan sopimuksen…”
Näillä sanoilla alkaa sopimusteksti, jolla Venäjän hovi vuokrasi Virolahden kunnalta maa-alan keisarin huvipuistolle Virolahden Vilkkilän Huovarinniemeltä, Vatimenpohjasta. Paikka rajautui Mantereen, Vilkin ja Tillin tiloihin ja oli tasaista entistä karjan laidunmaata. Hovi oli jo aikaisemmin kokoontunut sinne juhlimaan ja viettämään lomapäiviä rauhallisessa maalaismaisemassa meren rannalla lähellä Halssin selkää, jonne Standard huolto- ja vartioaluksineen oli ankkuroituna.
Nikolai II ei nähnyt tarpeelliseksi rakennuttaa itselleen huvilaa Virolahdelle. Sen sijaan hän suunnitteli huvipuiston, joka sisälsi tenniskentän, pienoisgolfradan, käsin pyöritettävän karusellin sekä keinun keisarin lapsille. Joka kesä rantaan rakennettiin laituri, johon keisari moottoriveneellään rantautui. Huvipuistoa kiersi riukuaita ja sinne tultiin sisään komean rautaportin kautta. Puistossa kierteli hiekkakäytäviä ja sieltä löytyi myös keittopaikka ja lähde. Juhlien aikaan puisto oli komeasti koristeltu. Rannasta juhlapaikalle oli levitetty punainen matto.
Huvipuisto ja etenkin tenniskenttä oli perheen ahkerassa käytössä. Sanotaan, että Nikolai II ei muualla riisunut tsaarin univormua kuin täällä tenniskentällä. Hän myös kuvautti itseään mielellään juuri kentällä tai riukuaidalla istuskellen. Tenniskentällä käytiin myös korkea-arvoinen ottelu Nikolai II ja Ruotsin kuninkaan Kustaa V:n välillä heinäkuussa 1912.
Huvipuiston kunnostus 2020-2021
Louhos ja huvipuisto -hankkeessa kunnostetaan kaksi Virolahden tärkeää historiallista kohdetta – Pyterlahden louhos ja Keisarin huvipuisto kaikille kaikille avoimeen matkailu- ja retkeilykäyttöön. Kiinnostus kohteisiin on ollut jo vuosia jatkuvasti kasvava, mutta alueille ei ole voitu ohjata kävijöitä puutteellisten olosuhteiden takia. Hankkeessa tehdään kohteisiin kulkua ohjaavia reittejä ja rakenteita, jotka parantavat kävijöiden turvallisuutta ja säästävät kohteiden luontoa. Opastusta kohteisiin parannetaan infotaulujen ja kylttien avulla. Kiinnostavaa historiaa ja kiehtovia tarinoita tuodaan esille infotekstein ja kuvin, joita sijoitetaan sekä maaston infotauluihin että mobiilisovellukseen ja www-sivuille sekä tehdään esittelyvideoita. Hankkeen tuloksena saadaan kaksi uutta Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa esittelevää laadukasta nähtävyyttä ja käyntikohdetta, jotka tukevat matkailuelinkeinon kasvua ja kehittymistä seudulla.
Huvipuisto on avautunut kävijöille kesällä 2021.
Huvipuiston kunnostus 2019-2022
Louhos ja huvipuisto -hankkeessa kunnostettiin kaksi Virolahden tärkeää historiallista kohdetta – Pyterlahden louhos ja Keisarin huvipuisto kaikille kaikille avoimeen matkailu- ja retkeilykäyttöön. Kiinnostus kohteisiin on ollut jo vuosia jatkuvasti kasvava, mutta alueille ei voitu ohjata kävijöitä puutteellisten olosuhteiden takia. Hankkeessa tehtiin kohteisiin kulkua ohjaavia reittejä ja rakenteita, jotka parantavat kävijöiden turvallisuutta ja säästävät kohteiden luontoa. Opastusta kohteisiin parannettiin infotaulujen ja kylttien avulla. Kiinnostavaa historiaa ja kiehtovia tarinoita tuotiin esille infotekstein ja kuvin, joita sijoitettiin sekä maaston infotauluihin, mobiilisovellukseen, esittelyvideoihin että www-sivuille. Hankkeen tuloksena saatiin kaksi uutta paikallishistoriaa esittelevää laadukasta nähtävyyttä ja käyntikohdetta, jotka tukevat matkailuelinkeinon kasvua ja kehittymistä seudulla.
Hanke toteutettiin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen myöntämällä maaseuturahoituksella Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta. Hankkeen toteuttaja oli Virolahden kunta.
Osoite: Tillintie 90, Virolahti